Hamsterit ja siilit


Hamsterit ja siilit ovat yöeläimiä. Meiltä löytyvät roborovskinkääpiöhamsterit ovat monista muista hamstereista poiketen seurallisia, joten niitä pidetään 2-3 yksilön ryhmissä terraariossa. Joskus suurempikin porukka voi tulla toimeen keskenään, luonteista riippuen. Afrikkalaiset kääpiösiilit sen sijaan ovat erakkoja, joten ne eivät kaipaa lajitoverin seuraa. Myös siilille turvallisin vaihtoehto asumukseksi on terraario: ulkomuodostaan huolimatta siilit ovat yllättävän hyviä ja ennen kaikkea (liian) rohkeita kiipeilijöitä. Siili voi juosta yössä jopa 10-20 kilometria, joten mahdollisimman suuren terraarion lisäksi siili tarvitsee juoksupyörän. Kääpiöhamsterien ravinto koostuu pääasiassa siemenistä, kun taas siilien ravinnosta vähintään 70% tulisi koostua hyönteisistä - tämä on hyvä huomioida, jos hyönteiskammoinen on harkitsemassa siilin hankintaa! Kummankin lajin edustajat ovat pääsääntöisesti hyvin aktiivisia: pienet roborovskit muistuttavatkin liukasta saippuapalaa käsiteltäessä.


Meidän roborovskit


Meillä asuu kahden värisiä roborovskeja. Tässä ylemmässä kuvassa on normaalinvärinen laikukas naaras.

Alemmassa kuvassa on kaksi tummempaa naarasta, joiden väritys on ilmeisesti sininen (väri on uusi ja sen periytymistä vielä tutkitaan).

Kaikki hamsterimme ovat eläkeikäisiä, joten poikasia ei ole enää odotettavissa.


Meidän siilit


Meidän siileillä on käytössä kokonainen oma huone. Siilejä olen hakenut Tanskasta ja Unkarista Suomen afrikkalaisten kääpiösiilien geeniperimän laajentamiseksi. Pitkään tavoitteena on ollut kasvattaa mustia siilejä, mutta toistaiseksi tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi. Siilejä ruokitaan monipuolisesti hyönteispainotteisesti, ja erityisesti luonteeseen kiinnitän huomiota: lemmikkisiilin tulisi olla sellainen, että sen kanssa onnistuvat käsittely ja normaalit hoitotoimenpiteet kuten pesut ja kynsien leikkaaminen ongelmitta.

Poju

Oma kasvatti, s 17.4.2018

Väri: suklaa

Sukupuoli: koiras

Albin, 'Sparrow', kasvattaja Betinie Andersen

Syntynyt Tanskassa 26.3.2019

Väri: suklaa

Sukupuoli: koiras

Pippuri

Oma kasvatti, s 26.9.2020

Väri: musta

Sukupuoli: koiras

Myrtti

Oma kasvatti, s 2.9.2019

Väri: harmaa

Sukupuoli: naaras

Hippu, kasvattaja Annette Haycock Jensen

Syntynyt Tanskassa 10.9.2019

Väri: musta huurre

Sukupuoli: naaras

Ninni, 'JH Athena', kasvattaja Nina Just Sasser Jensen

Syntynyt Tanskassa 26.8.2019

Väri: harmaa

Sukupuoli: naaras

Nyyti, 'Linea'

Syntynyt Tanskassa 8/2019

Väri: suklaa

Sukupuoli: naaras

Tiitu

Oma kasvatti, s 21.3.2020

Väri: musta pinto

Sukupuoli: naaras

Tempo

Oma kasvatti, s 21.3.2020

Väri: harmaa

Sukupuoli: naaras